tirsdag 13. mai 2014

Hva spiser man i 30 minusgrader og sterk kuling?

I slutten av Januar var vi på vintertur over Hemsedalsfjellet. Dette var en tur vi tidligere hadde hørt noen skrekkhistorier fra, og vi visste at det kom til å bli krevende. Likevel satt jeg meg på bussen uten noen dårlig magefølelse og gruet meg ikke et gram. Jeg visste ingenting om hvor ekstremt det kom til å bli. Da vi skulle kjøre opp på fjellet var det kolonnekjøring, og vi måtte vente en god stund. Da vi endelig kom opp og steg ut av bussen var det sterk kuling og total whiteout. Vi sa adjø til alt som kalles komfort og varme de neste fem dagene. 
Et fortelt på hemsedalsfjellet. Foto: Magnhild Øfsti


Stort aktivitetsnivå
Når man går lange dagsetapper på ski vil man gjerne bruke mer energi enn hva man bruker på en vanlig dag. Jeg regnet ut at på en dag på vintertur forbrenner jeg rundt 2750 kcal. Altså på en dag på vintertur trenger jeg altså å spise såpass mye kalorier for å vedlikeholde formen. Men, hva spiser man egentlig på vintertur? Hvilken mat trenger man? Hvordan mat kan man ta med seg på vintertur uten at det blir for tungt å bære?

Kroppens energilagre
Horgen (2010) skriver at de viktigste energikildene man bør få i seg er karbohydrater, fett og proteiner. Gjennom kostholdet skal man få i seg 55-60% karbohydrater, 10-15% protein og 30% fett. Melbye (1997) skriver at hvor mye energi kroppen har på lager er avhengig av hvor mye fett vi har. Hos en voksen person vil om lag 15% av kroppsvekten være fett. Det vil være noe mer hos kvinner enn hos menn. Karbohydratlagrene vil derimot være mindre. Karbohydratene regulerer glykogenet i musklatur og lever, og de vil tømmes under langvarig muskelarbeid. Da vil behovet for fettsyrer øke.

Når man er på vintertur har man altså behov for energirik mat som har stort innhold av karbohydrater, fett og protein. Horgen (2010) mener at protein ikke er en like viktig energikilde som fett og karbohydrater. Han sier at det er viktig å spise proteiner før man legger seg, for det vil gjøre det lettere å holde varmen i løpet av natten. 

Hva vi spiste i 30 minusgrader og sterk kuling
Da vi gikk over hemsedalsfjellet hadde gruppen min planlagt å ha med veldig god middag hver dag, og jeg selv hadde pakket med alt for mye mat enn hva jeg rakk eller orket å spise. Kvelden før vi dro lagde jeg frokost- og lunsjpakker som inneholdt to doble skiver av grovbrød. Den ene med veldig mye smør og nugatti og den andre med mye smør og karbonade. Det store minuset med å ha med brød på vintertur er at det fryser. Det var ikke noe problem. Hver natt sov jeg med den fryste frokostpakka i soveposen, og hver dag gikk jeg på ski med lunsjen på innerlomma. Da var den godt tint opp til lunsj. Minuset med å ha med så mye brød var at det tok veldig stor plass. Et annet alternativ på vintertur er for eksempel frokostblanding med tørrmelk til frokost.
Jeg lager meksikanske pannekaker i 30 minusgrader. Foto: Victoria Rönnback


Vi hadde veldig god middag hver dag. De besto av meksikanske pannekaker, laks og poteter og kyllingwok av tørket kjøtt og grønnsaker. Det store plusset med disse middagene var at nesten all maten var veldig lett å frakte med seg. Pannekakeblanding hvor man bare tilsetter vann og tørket kjøtt og grønnsaker veier nesten ingenting. Masse bacon og bønner til pannekakene, poteter, laks og rømme veier derimot noe og var veldig vanskelig å tilberede på primus i 30 minusgrader. Bønnene, rømmen og potetene hadde fryst, og det tok evigheter å tine det opp igjen. Det var ikke en hyggelig opplevelse å vente i to timer på mat imens man satt i soveposen å frøs. 

Dette spiser man i 30 minusgrader og sterk kuling
Er man virkelig smart og vil slippe å styre med matlaging på vintertur, så tar man med seg Real Turmat eller Mountain House. Da er det bare å helle varmt vann i posen, vente få minutter, og deretter sette seg i soveposen og spise god og varm mat. Dette er et noe dyrt alternativ, men veldig enkelt. Man kan også lage en egen blanding som kanskje inneholder mer næringstoffer. For eksempel tørka grønnsaker og kjøtt blandet med spaghetti, nudler eller potetmos hvor man tilsetter varmt vann og lar det stå under lokk en stund. Ellers er annen posemat hvor man kan tilsette tørket kjøtt og kanskje supplere med varm potetmos bra.

Mellommåltid/lommemat
Når en stor gruppe går på ski sammen blir det ofte mange små stopp, og på disse stoppene er det veldig viktig å spise små mellommåltid, som også blir kalt lommemat. Lommemat består som oftest av nøtter og sjokolade og masse andre godsaker med mye sukker og karbohydrater. Det er lurt å spise noe med sukkerinnhold for å få opp blodsukkeret. Jeg hadde med meg logan-brød på vinterturen over hemsedal, men det var helt fryst og hardt og veldig vanskelig å spise. Det endte med at jeg spiste en halv bit av 10 biter på hele turen. Logan-brød er et veldig energirikt brød som inneholder mye grovt mel, sirup, honning og nøtter. Det er utrolig mettende og får opp blodsukkeret raskt. 

Det viktigste på vintertur er altså at man tar med seg mat som ikke tar alt for mye plass og ikke veier alt for mye. Man vil gjerne spise noe som er godt og varmt og som smaker godt. Det er veldig lurt å tenke praktisk når man pakker med seg maten, slik at man ikke ender opp med for mye søppel. Vi hadde også et tilfelle på gruppen vår hvor en av gruppemedlemmene stilte opp med en hermetikkboks med bønner som var helt fryst og umulig å tine opp. Det er lurt å pakke alt i små plastposer. 

Bon appetit!! :)

Litteratur:
Horgen, A. (2010). Friluftslivsveiledning Vinterstid. Høyskoleforlaget, Kristiansand.
Melbye, M. (1997). Friluftsliv i vinterfjellet. Universitetsforlaget, Oslo.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar